0

Fjällstugan doftar som ny – med hjälp av enkel metod

Ska_CC_88rmavbild-2019-12-10-kl.-10.46.40

Familjen Dahlerus har en fjällstuga med bastu, braskamin och härligt läge precis vid skidbackarna i Tänndalen.
Men det fanns ett minus: en annorlunda lukt som inte gick att spåra.
– Vi testade Ozoneair och efter fem timmar doftade stugan fräscht, friskt och neutralt, säger Martin Dahlerus.

Ozoneair tar bort alla lukter – läs mer här och hitta modellen som passar dig

Fyrbarnsfamiljen Dahlerus bor i en villa på Lidingö i Stockholm, de älskar skidåkning (ja, minstingen som är 11 månader har inte provat än) och köpte sin fjällstuga 2014. Den timrade stugan ligger cirka 300 meter från liftsystemet och skidbackarna i Tänndalen i Jämtland.
– Vi totalrenoverade stugan, som är på 85 kvadrat med tre sovrum och två badrum, berättar Martin Dahlerus.

Firar jul i stugan

Idag finns WiFi, kabel-TV, ett modernt utrustat kök, tvättmaskin, dusch, braskamin och bastu i stugan.
– Vi har firat jul i Tänndalen varje år sedan vi köpte stugan, och brukar se till att vi får 20-30 skiddagar där varje år.

När familjen inte är på plats lånar de ibland ut stugan eller hyr ut den till nära och kära. Men i perioder står den tom. Ett vanligt dilemma i fritidshus som står igenbommade är att det bildas en instängd unken lukt. Ventilationen är begränsad och fuktigheten stiger när huset inte är helt uppvärmt. Lukten kan också komma från husets grund, från äldre väggskivor eller impregnering.
Oavsett luktkälla: Den unkna doften riskerar att få fäste i väggar, golv och tak men också i möbler, textilier och annan inredning. Då blir det svårt att städa och vädra bort lukten – den fäster och blir så att säga en del av huset.

Hittade inte orsaken till lukten

– Bekanta som lånat stugan har klagat på att det luktat ”lite märkligt”, och vi har också känt att det doftar annorlunda.
I höstas anlitade familjen en expert som gjorde en grundlig undersökning och slog fast att stugan inte är drabbad av fukt eller mögel.
– Han sa: Det luktar helt enkelt ”fjällstuga”.
Martin fick tips om Ozoneair, en unik produkt som omvandlar luftens syre till gasen ozon. Ozonet angriper och eliminerar lukt, mögelsporer, allergener, bakterier och andra skadliga mikroorganismer. Den letar sig in i skrymslen och vrår och även ytligt i material och luktsanerar därför oerhört effektivt.

”Enkel att använda”

– Vi köpte mellanmodellen Ozoneair Plus och sanerade stugan på novemberlovet. Den var väldigt enkel att använda. Vi placerade den mitt i största rummet, öppnade dörrar till andra rum och utrymmen, och maskinen fick jobba i fyra-fem timmar.

Efteråt var luften och lukten inomhus helt annorlunda, berättar Martin:
– Det doftade neutralt, friskt och fräscht. Jag kan varmt rekommendera Ozoneair till folk som har fritidshus som luktar instängt eller lite unket.

Exklusivt erbjudande: Om Ozoneair inte tar bort lukten helt, skicka tillbaka den inom 14 dagar och få full återbetalning, inga frågor ställs

Fakta: Ozon

• Ozon är en gas som också kallas aktivt syre, molekylen består av tre syreatomer.
• Ozonteknik har länge använts för att rena vatten och för att ta död på bakterier och virus i textilier i sjukvården. Sedan 1970-talet har saneringsfirmor använt sig av ozon för att sanera hem och lokaler från brand, tobaksrök, mögel och andra lukter.
• Med den svenska innovationen Ozoneair kan privatpersoner sanera hemma med ozon utan några förkunskaper.

Guide: Sanera med ozon – steg för steg

• Flytta ut blommor och andra växter från det rum som ska saneras. Öppna dörrar till de skåp där du förvarar kläder, textilier och annat som du vill ska fräschas upp – ozonet renar även material. Stäng fönster och dörrar.
• Anslut Ozoneair till ett vanligt eluttag och ange rummets area via ett vred. Sedan trycker du på startknappen.
• Maskinen är helautomatisk. Medan den jobbar – vanligen 2-6 timmar – ska du inte vistas i rummet. Husdjur får inte heller vara i rummet då det är skadligt att andas in ozon.
• Två timmar efter avslutad drift kan du gå in igen i rummet. Då har alla ozonmolekyler sönderfallit till vanligt syre. Vädra, det kan lukta lite av själva ozonbehandlingen efteråt, men det försvinner när man vädrar.
• Gör samma procedur i nästa rum. Ibland kan man behöva upprepa behandlingen några gånger.

Använd ozon på ett säkert sätt. Läs alltid bruksanvisningen och produktinformationen före användning.

DELA PÅ FACEBOOK
Twitter

Mest läst

0
Produkter
0
0
0