Kan ozon verkligen ta bort mögelsporer?

Den svenska innovationen Ozoneair gör succé både i Sverige och utomlands. Med hjälp av gasen ozon eliminerar den allt från rök- och djurlukt till mögellukt i våra hem.
Men stämmer det att ozon kan ta bort mögel?

Läs mer här och hitta den Ozoneair som passar dina behov bäst

Johan Lundberg, Luleå-företagets grundare, lanserade produkten Ozoneair våren 2018. I dag har företaget sålt nästan 40.000 Ozoneair-maskiner i Sverige och andra länder.

– Den stora nyheten med Ozoneair är att du som privatperson kan sanera med ozon hemma helt utan förkunskaper, säger han.

Ozon attackerar molekylerna

Ozoneair omvandlar syre i luften till den naturliga gasen ozon, som också kallas aktivt syre. Ozon-molekylen består av tre syreatomer och är kemiskt sett väldigt aggressiv.

Johan Lundberg förklarar:

– Det sker en kemisk reaktion när ozon kommer i kontakt med molekylerna som orsakar dålig lukt. Molekylerna attackeras och den dåliga lukten neutraliseras. Och eftersom ozonet förstör cellväggarna i bakterier och mögelsporer så slutar de dessutom att reproducera sig.

”Mögellukten försvinner”

Många av Ozoneairs cirka 40.000 kunder har använt maskinen för att bli av med mögellukten i sina hem. Mögel ger oftast en frän och stickande lukt. Det är inte alltid möjligt att se möglet, och angreppen kan vara svåra att få bort med traditionella rengöringsmedel.

Hur kan Ozoneair ta bort mögel?
– Ozonet dödar ytligt mögel och eliminerar mögellukten. Gasen bryter nämligen ner mögelsporernas cellväggar och oskadliggör dem. Den dödar både mögelsporerna som finns i luften och mögelsporer som sitter ytligt i material, som väggar och textilier. Om det växt mögel på en vägg försvinner inte den synliga påväxten i sig – men mögelsporerna dör. Och mögellukten försvinner.

Men ozon kan inte leta sig djupt in i väggar och golv för att oskadliggöra mögel.
– Sådana mögelskador måste man åtgärda med renovering, förklarar Johan Lundberg.

Är det inte bättre att åtgärda orsaken till möglet?
– Mitt råd är att göra både och: Åtgärda orsaken om det är möjligt, och sanera med Ozoneair.

– Självklart bör man få bukt med fukten som är grogrunden för mögel. Annars finns en risk att möglet kommer tillbaka med tiden. Men även om du åtgärdat orsaken – till exempel dränerat om – sitter ofta en unken mögellukt kvar, en lukt som Ozoneair effektivt tar bort, säger Johan Lundberg.

Behöver du få bort dålig lukt hemma?

Läs mer här eller ring Ozoneair på 0771-366 366


Så sanerar du med Ozoneair

  • Du placerar din Ozoneair i det rum/utrymme som ska saneras och ansluter apparaten till ett vanligt eluttag.
  • Du ställer in rummets/utrymmets storlek via ett vred – och trycker på start.
  • Maskinen är helautomatisk: den räknar själv ut den optimala rengöringstiden för bästa resultat. Maskinen har jobbat klart efter några timmar.

Vilka lukter tar Ozoneair bort?

I princip alla – som mögellukt, unken lukt, röklukt, djurlukt, urinlukt, kemisk lukt, impregneringslukt. Du kan använda den i ditt hem, i bilen, husbilen, husvagnen, båten, garaget, källaren och så vidare.

Ozon-fakta

  • Saneringsföretag och bilrekondfirmor har sedan länge sanerat hus och bilar med ozongeneratorer, men dessa kräver gedigen kunskap om både ozon och generatorn.
  • Ozon har fler användningsområden. På många håll i världen används ozon för att rena dricksvatten från bakterier och andra mikroorganismer. Ozon används också för blekning av textilvaror och pappersmassa samt desinfektion av tvätt inom vården.
  • 1840 upptäcktes gasen som fick sitt namn efter det grekiska ordet för ”att lukta”, ozein. Orsak: den karakteristiska lukt som uppstår vid åska då ozon bildas.
DELA PÅ FACEBOOK
Twitter

Allt du behöver veta om pollenallergi

Näsan rinner, ögonen är irriterade och tröttheten extrem. Först kanske du tänker att du håller på att bli sjuk, men så börjar nysningarna avlösa varandra.

Pollenallergi

Vanliga symptom vid pollenallergi

Känner du dig trött och hängig med en rinnande näsa? Funderar du på om dina besvär är en förkylning eller kanske pollenallergi? Det är inte

Så funkar det att rengöra med ozon

Många svenskar har problem med dålig lukt hemma. Vare sig den stinkande doften kommer från fukt, mögel eller en odefinierbar källa hjälper luftrenaren Ozoneair dig

Därför luktar det mer på sommaren

Solkräm, svett, ängsblommor, myggmedel, surströmming.Sommaren innebär en explosion av dofter, både underbara och äckliga.Men varför luktar det mer när det är varmt ute? Har du

Menu