Så blir du av med dålig lukt i källaren på några timmar

Det är vanligt att källaren drabbas av fukt och mögel. Den unkna lukten får fäste i allt från väggar till prylar och sprider sig i huset.
Den svenska produkten Ozoneair tar bort lukterna med ozon.
– Det var superenkelt, bara att trycka på en knapp, berättar Irene Lundqvist och Göran Lundgren, som sanerat sin källare.

Läs mer här och hitta den Ozoneair som passar dina behov bäst

Många husägare som kliver ner till källarplanet möts av en frän och ibland stickande lukt som påminner om fuktig jordkällare. Och det är inte så konstigt. Källaren har ofta sämre ventilation och uppvärmning än resten av huset, vilket innebär en ökad risk för fukt och mögelväxt.

Men lukten kan också komma från gammalt material i huset, som väggskivor och korkmattor, eller impregnering i husets konstruktion.

Lukten sätter sig i golven och väggarna, sprider sig till prylar och annat som förvaras i källaren och kan leta sig upp i huset.

Ozon – en stark oxidant

Men den svenska produkten Ozoneair kan du sanera källaren och bli av med lukterna. Maskinen är helautomatisk och omvandlar syre i luften (O2) till ozon (O3).

– Ozon är ett effektivt oxidationsmedel som attackerar och neutraliserar luktkällans molekyler. Ozonet tränger även in i ytor och material som luktsaneras. Dåliga lukter försvinner direkt liksom mögelsporer, bakterier, allergener och andra skadliga mikroorganismer. Efter saneringen sönderfaller ozonmolekylerna till vanligt syre, förklarar Johan Lundberg, grundaren av Ozoneair, som är ett teknikföretag i Luleå.

Provade ”allt” – luftrenare och fläktar

Irene Lundqvist och Göran Lundgren har ett hus från 1940-talet strax utanför Norberg i Västmanland.

– Huset präglades av en unken lukt som satte sig i kläderna och håret, men också i prylar, möbler och annan inredning, berättar Irene.

De har låtit undersöka huset men det har inga mögelskador. Däremot har det en betonggrund som släpper upp fukt i byggnaden.

– Vi provade ”allt” för att bli av med lukten. Rengöringsmedel, luftrenare, varmfläktar i källaren. Men inget hjälpte.

Så fick de höra talas om ozonsanering och skaffade en Ozoneair.
– Vi började med att sanera källaren i åtta timmar. Den dåliga lukten försvann direkt. Sedan fick maskinen jobba uppe i huset i åtta timmar.

”Knappt varit med om enklare maskin”

De är väldigt nöjda:

– Lukten och luften känns helt annorlunda nu – frisk, fräsch och klar! Det är som att kliva in i ett nytt hus, det doftar som om det vore nybyggt. Det är rena rama trolleriet, säger Göran.

Att använda Ozoneair var väldigt enkelt, intygar paret:
– Vi är inte så tekniska, men enklare maskin har vi knappast varit med om. Bruksanvisningen är tydlig och finns på svenska. Du placerar maskinen mitt i rummet, ansluter den till ett eluttag och startar den med ett knapptryck, säger Göran och fortsätter:

– Sedan lämnar du huset och låter maskinen verka. Maskinen är smidig att hantera, den väger bara några kilo. Du kan dessutom använda den för cirka 1000 behandlingar.

Råd: Undersök om källaren är mögeldrabbad

Ozonet dödar mögelsporerna i luften men även mögelsporer ytligt i material.
– Vårt råd till familjer som misstänker mögel är att först undersöka om utrymmet är mögelangripet. Då kan du behöva åtgärda orsaken, till exempel med en avfuktare. Men även om du gjort det brukar mögellukt finnas kvar – en lukt som Ozoneair effektivt tar bort, säger Johan Lundberg.

Behöver du få bort dålig lukt?
Läs mer här eller ring Ozoneair på 0771-366 366

Ozon – supermolekyl som renar vatten och tar bort röklukt

  • Ozon är en gas, molekylen består av tre syreatomer. Den används bland annat för blekning av textilvaror och pappersmassa samt desinfektion av tvätt inom vården.
  • På många håll i världen renar man dricksvattnet med ozon, som tar bort mögelsporer, bakterier och andra mikroorganismer.
  • Saneringsfirmor använder ozon för att ta bort svåra lukter som mögellukt, tobakslukt och brandlukt.
DELA PÅ FACEBOOK
Twitter

Allt du behöver veta om pollenallergi

Näsan rinner, ögonen är irriterade och tröttheten extrem. Först kanske du tänker att du håller på att bli sjuk, men så börjar nysningarna avlösa varandra.

Pollenallergi

Vanliga symptom vid pollenallergi

Känner du dig trött och hängig med en rinnande näsa? Funderar du på om dina besvär är en förkylning eller kanske pollenallergi? Det är inte

Så funkar det att rengöra med ozon

Många svenskar har problem med dålig lukt hemma. Vare sig den stinkande doften kommer från fukt, mögel eller en odefinierbar källa hjälper luftrenaren Ozoneair dig

Därför luktar det mer på sommaren

Solkräm, svett, ängsblommor, myggmedel, surströmming.Sommaren innebär en explosion av dofter, både underbara och äckliga.Men varför luktar det mer när det är varmt ute? Har du

Menu