Så blir du av med dåliga lukter – utan att renovera

Går du i renoveringstankar, på grund av dålig lukt inomhus?
Nu finns ett billigare alternativt: ta bort lukterna med ozon.
– Vi tänkte bryta upp golven, men testade maskinen Ozoneair i stället, berättar Mikael Nilsson, som bor i en villa i Norrbotten.

Läs mer här om Ozoneair och hitta modellen som passar dig
 
Den unkna lukten av mögel känner nog de flesta igen. Ungefär var femte svensk har fukt och mögel i sin bostad, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten*.
Det är inte alltid möjligt att se möglet, och angreppen kan vara svåra att få bort med traditionella rengöringsmedel.

Lukten kan vara svår att spåra

Andra lukter som ibland inte går att skura och vädra bort är stank av gammal tobaksrök eller husdjurslukt som sätter sig i textilier och inredning.
Ofta är den dåliga lukten svår att spåra. Den kan hänga ihop med avlopp, dålig ventilation eller gammalt material i huset, som korkmattor eller väggskivor. Impregneringsmedlet pentaklorfenol kan också sprida en skarp lukt som liknar mögel. Pentaklorfenol användes i husbyggen framför allt på 1960- och 1970-talen.

”Satte sig i kläderna”

För paret Mikael och Camilla Nilsson kom lukten från marken. Deras 70-talsvilla har en krypgrund som släpper upp fukt och lukt. Huset är inte mögeldrabbat men lukten hade fått fäste i hela villan.
– Det luktade unket och jordigt, säger Camilla som bott i huset i cirka 10 år.

– Jag slutade känna lukten när jag var hemma, men när jag varit borta och klev in kunde jag uppleva den starkt. Lukten kunde sätta sig i våra kläder också.

Diskuterade renovering

Paret diskuterade om de skulle behöva göra en renovering.
Men så bestämde de sig för att först testa ett billigare alternativ: den svenska produkten Ozoneair – en unik maskin som du kan använda i ditt hem utan några förkunskaper.

Ozoneair omvandlar luftens syre till gasen ozon, som attackerar och neutraliserar luftens molekyler. Dåliga lukter försvinner liksom mögelsporer, bakterier, allergener och andra skadliga mikroorganismer.
 
Ozon har använts av saneringsfirmor sedan 1970-talet för att sanera hem och lokaler från brand, tobaksrök, mögel och andra lukter. Först nu finns alltså en produkt som gör det möjligt för privatpersoner att rengöra med ozon.

”Var skeptisk”

Mikael var skeptisk, erkänner han:
– Ja, det lät för bra för att vara sant. Men hellre prova än att börja bryta upp golven, tänkte jag.
Och i dag är den unkna lukten borta.
– Det är fantastiskt. De dåliga lukterna är som borttrollade, och det känns som att vi fått ett nytt hem.
 
Paret började med att sanera krypgrunden genom att placera maskinen under huset. Där fick den jobba i tio timmar. Sedan flyttade de den och lät den jobba i ytterligare tio timmar.
Sedan sanerade de inomhus, rum för rum.
– Det är superenkelt. Du ansluter maskinen till ett eluttag, trycker på start och lämnar rummet. När den sanerat klart efter några timmar fortsätter du till nästa rum, berättar Camilla.
Ozonet bryter ner kolsträngarna som de dåliga lukterna är uppbyggda av, förklarar Johan Lundberg, grundare av Ozoneair, ett teknikföretag i Luleå.
 
Vilka lukter tar Ozoneair bort?
– I princip alla – som mögellukt, unken lukt, röklukt, djurlukt, urinlukt, kemisk lukt.
 
Kan ozon verkligen ta bort mögel? Läs mer här 
 
*Miljöhälsorapport 2017 från Folkhälsomyndigheten i samarbete med Karolinska Institutet.
 
Exklusivt erbjudande: Om Ozoneair inte tar bort lukten helt, skicka tillbaka den inom 14 dagar och få full återbetalning, inga frågor ställs

Guide: Sanera med ozon – steg för steg

• Flytta ut blommor och andra växter från det rum som ska saneras. Öppna dörrar till de skåp där du förvarar kläder, textilier och annat som du vill ska fräschas upp – ozonet renar även material. Stäng fönster och dörrar.
• Anslut Ozoneair till ett vanligt eluttag och ange rummets area via ett vred. Sedan trycker du på startknappen.
• Maskinen är helautomatisk. Medan den jobbar – vanligen 2-6 timmar – ska du inte vistas i rummet. Husdjur får inte heller vara i rummet då det är skadligt att andas in ozon.
• Två timmar efter avslutad drift kan du gå in igen i rummet. Då har alla ozonmolekyler sönderfallit till vanligt syre. Vädra, det kan lukta lite av själva ozonbehandlingen efteråt, men det försvinner när man vädrar.
• Gör samma procedur i nästa rum. Ibland kan man behöva upprepa behandlingen några gånger.

Använd ozon på ett säkert sätt. Läs alltid bruksanvisningen och produktinformationen före användning.

DELA PÅ FACEBOOK
Twitter

Allt du behöver veta om pollenallergi

Näsan rinner, ögonen är irriterade och tröttheten extrem. Först kanske du tänker att du håller på att bli sjuk, men så börjar nysningarna avlösa varandra.

Pollenallergi

Vanliga symptom vid pollenallergi

Känner du dig trött och hängig med en rinnande näsa? Funderar du på om dina besvär är en förkylning eller kanske pollenallergi? Det är inte

Så funkar det att rengöra med ozon

Många svenskar har problem med dålig lukt hemma. Vare sig den stinkande doften kommer från fukt, mögel eller en odefinierbar källa hjälper luftrenaren Ozoneair dig

Därför luktar det mer på sommaren

Solkräm, svett, ängsblommor, myggmedel, surströmming.Sommaren innebär en explosion av dofter, både underbara och äckliga.Men varför luktar det mer när det är varmt ute? Har du

Menu