0

Bostad utomlands? Så håller du den fräsch och doftfri

Ozon

Monica och Tor Svensson från Boden i Norrbotten njuter av solen i Portugal ungefär halva året.
Men när deras hus nära Atlantkusten står tomt börjar det lukta unket – fukten från havet bidrar till det.
– Tack vare den lilla maskinen Ozoneair blir vi enkelt av med de dåliga lukterna, berättar paret.

Läs mer om Ozoneair och hitta rätt modell för dig

Monica och Tor Svensson var i Portugal och hälsade på vänner 2012, utan någon tanke på att själva köpa hus.
– Men det blev kärlek vid första ögonkastet. Huset som vi tittade på hade stått tomt och ouppvärmt i ett par år och luktade instängt, men det var underbart fint och charmigt, berättar Monica.

Villan på 140 kvadrat med innergård och utekök med grill ligger cirka nio mil norr om Lissabon, nära Atlantkusten – eller Silverkusten som den kallas.
– Det är väldigt fuktigt här. Så när huset stått tomt ett tag börjar det lukta unket, framför allt i textilier som mattor, gardiner, kläder och sängkläder.

Luktade värst på våren

 Paret Svensson njuter vanligen av ljuset och solen i Portugal under fyra perioder varje år: Runt nyår, på våren, några sommarveckor och sedan ungefär två månader på hösten.
– Efter något år blev vi allt mer störda av unken luft när vi kom till huset, speciellt på våren efter den fuktiga vintern, då det dessutom varit kallt i huset. Elen är dyr i Portugal så det kostar för mycket att hålla huset varmt när vi inte är där. Vi fick tvätta alla textilier, vädra och skura – men det hjälpte inte, lukten i rummen satt kvar.

Ozon attackerar molekylerna

De började söka på nätet och hittade Ozoneair, ett teknikföretag i Luleå som utvecklat en unik maskin. Den sanerar effektivt med hjälp av gasen ozon.

Maskinen omvandlar syre i luften till ozon som attackerar och neutraliserar luftens molekyler. Dåliga lukter försvinner liksom mögelsporer, bakterier och andra skadliga mikroorganismer.

”Frisk och fin doft i alla rum”

– Vi köpte den mellanstora modellen Ozoneair Plus som väger 4,5 kilo. Den är fantastisk. Vi använder maskinen när vi kommer till huset, och sanerar ett rum i taget. Vi öppnar skåp och lådor så att alla textilier fräschas upp av ozonet. Det blir en frisk och fin doft i hela huset, och textilierna doftar som nytvättade.

Enkel att använda

Ozoneair är helautomatisk och enkel att använda. Du ansluter den till ett eluttag och startar den. Maskinen jobbar sedan i några timmar, och då ska man inte vistas i rummet.
– Vi åker på utflykt eller går en långpromenad medan maskinen sanerar.

Efteråt luktar det naturligt friskt, nästan som efter ett åskoväder med mycket regn.

Att skaffa hus eller lägenhet i Portugal är populärt, bara under 2018 köpte över 600 svenskar en bostad i landet.
– Jag tror att många som har en bostad kring Medelhavet eller som vi vid Atlantkusten skulle ha stor nytta av Ozoneair, säger Monica.

Hur fraktade ni er Ozoneair till Portugal?
– Vi köpte den i Sverige och hade den i handbagaget, utan några problem. För säkerhets skull hade vi med dokumentation om apparaten, om vi skulle behöva förklara vad det var för något. Vi har också tagit med apparaten hem till Boden en gång. Då bäddade vi in den i frigolit, och den fick resa i incheckat bagage.

Exklusivt erbjudande: Om Ozoneair inte tar bort lukten helt, skicka tillbaka den inom 14 dagar och få full återbetalning, inga frågor ställs.

3 frågor om Ozoneair

Vilka lukter kan Ozoneair ta bort?
I princip alla – som mögellukt, unken lukt, röklukt, djurlukt, urinlukt, kemisk lukt, impregneringslukt. Du kan använda den i ditt hem, i bilen, husbilen, husvagnen, båten, garaget och så vidare.

Är det helt säkert att använda Ozoneair?
Ja, om du hanterar den på rätt sätt. Men man ska aldrig andas in ozon. När du ställt in rummets storlek så visar Ozoneair behandlingstiden, det vill säga hur lång tid den behöver för att rengöra optimalt. Du trycker på start och måste sedan lämna rummet. Sedan ska du vänta två timmar efter avslutad behandling innan du går in i rummet igen. Läs alltid bruksanvisningen före användning.

Hur funkar ozonet?
Ozon är en gas som kallas ”aktivt syre”, molekylen består av tre syreatomer. När ozon kommer i kontakt med molekylerna som orsakar dålig lukt neutraliseras de dåliga lukterna. Dessutom förstör ozonet cellväggarna i bakterier och mögel så att de slutar reproducera sig.

DELA PÅ FACEBOOK
Twitter

Mest läst

0
Produkter
0
0
0