Dålig lukt i skor och kläder – 3 steg för att eliminera odören

dålig lukt kläder

Dålig lukt i skor och kläder är ett vanligt problem som kan vara både pinsamt och obehagligt. Oavsett om det handlar om illaluktande träningskläder eller skor som sprider en oönskad doft, finns det effektiva lösningar för att bli av med lukten. Här är en guide i tre enkla steg för att hantera och förebygga dålig lukt i både skor och kläder.

Steg 1: Identifiera orsakerna

Illaluktande skor

Illaluktande skor kan bero på flera faktorer, såsom fukt, bakterier och svett. När fötterna svettas kan fukten stanna kvar i skorna, vilket skapar en perfekt miljö för bakterier att frodas och producera dålig lukt.

Dålig lukt i kläder

Dålig lukt i kläder, särskilt träningskläder, kan uppstå när svett och smuts inte tvättas bort ordentligt. Användning av felaktiga tvättmedel eller att tvätta på för låga temperaturer kan förvärra problemet genom att lämna kvar luktbärande ämnen i tyget.

Steg 2: Effektiva rengöringsmetoder

Rengöring av skor

För att bli av med dålig lukt i skor är det viktigt att rengöra dem ordentligt och torka dem ordentligt mellan användningarna. Här är några effektiva metoder:

 • Bikarbonat: Strö bikarbonat inuti skorna och låt det verka över natten. Bikarbonat absorberar fukt och neutraliserar lukt. Skaka ut överflödigt bikarbonat på morgonen.
 • Ättika: Blanda lika delar vatten och vitvinsvinäger och spraya inuti skorna. Låt skorna lufttorka ordentligt innan användning.
 • Frysteknik: Placera skorna i en plastpåse och lägg dem i frysen över natten. Den kalla temperaturen dödar bakterier som orsakar dålig lukt.
 • Ozonbehandling: Använd en ozonmaskin för att eliminera lukt från skorna. Ozon bryter ner luktmolekyler och dödar bakterier effektivt.

Rengöring av kläder

För att eliminera dålig lukt i kläder är det viktigt att tvätta dem ordentligt och använda rätt produkter. Här är några tips:

 • Ättika: Tillsätt en kopp vitvinsvinäger i sköljmedelsfacket när du tvättar kläderna. Ättika hjälper till att bryta ned luktmolekyler och mjukar upp tyget.
 • Bikarbonat: Lägg till en halv kopp bikarbonat i tvättmedelsfacket tillsammans med ditt vanliga tvättmedel. Bikarbonat neutraliserar lukter och förbättrar tvättens effektivitet.
 • Hög temperatur: Tvätta träningskläder och andra illaluktande plagg på en högre temperatur (minst 60°C) för att döda bakterier och avlägsna lukt.
 • Ozonbehandling: Använd en ozonmaskin för att behandla kläderna. Ozonbehandling är särskilt effektiv för att eliminera svåra lukter och bakterier som sitter djupt i tyget.

Steg 3: Förebyggande åtgärder

För skor

För att förhindra att dålig lukt uppstår igen i skorna är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder:

 • Torka skorna ordentligt: Efter användning, se till att skorna torkas helt innan du använder dem igen. Använd skotorkar eller placera dem i ett välventilerat område.
 • Använd skoinlägg: Investera i skoinlägg med antibakteriella egenskaper som kan absorbera fukt och förebygga lukt.
 • Byt skor regelbundet: Om möjligt, rotera mellan olika par skor för att ge dem tid att torka och luftas ut ordentligt.ta bort dålig lukt i skor

För kläder

För att hålla kläderna fräscha och fria från dålig lukt, följ dessa råd:

 • Tvätta direkt: Tvätta träningskläder och andra illaluktande plagg så snart som möjligt efter användning för att förhindra att lukten sätter sig.
 • Använd rätt mängd tvättmedel: Överdosering av tvättmedel kan leda till att rester blir kvar i tyget, vilket kan orsaka dålig lukt. Följ doseringsanvisningarna noggrant.
 • Torka kläderna ordentligt: Se till att kläderna är helt torra innan du lägger dem undan. Använd en torktumlare eller häng dem i ett välventilerat område.

Ozonbehandling för förebyggande

För att hålla både skor och kläder fria från dålig lukt kan regelbunden ozonbehandling vara ett effektivt förebyggande verktyg. Använd ozongenerator regelbundet för att döda bakterier och neutralisera luktmolekyler innan de har en chans att byggas upp.

DELA PÅ FACEBOOK
Twitter
Produkter