0

Dåliga lukter hemma – här är de 5 vanligaste

iStock-1064315334

Även om du städar och vädrar regelbundet så kan det börja lukta illa i ditt hem. Här är en lista med vanliga och envisa lukter – och tips på hur du får bukt med dem.

Läs mer här om Ozoneair och hittar modellen som passar dig

Ett hem är fullt med lukter, goda och mindre trevliga. Vissa dåliga lukter kan vara svåra att bli av med, hur man än städar, skurar och vädrar. Det kan dessutom vara en utmaning att spåra lukterna och veta säkert vad de beror på.

Oavsett lukt så kan du ta bort den med Ozoneair – en unik svensk produkt som omvandlar luftens syre till gasen ozon.
– Ozon angriper och eliminerar lukter, mögelsporer, allergener, bakterier och andra skadliga mikroorganismer. Den letar sig in i skrymslen och vrår och även ytligt i material och luktsanerar därför oerhört effektivt, säger Johan Lundberg, grundare av Ozoneair som är ett teknikföretag i Luleå.

Här är 5 vanliga lukter som kan vara svåra att få bort med traditionella rengöringsmedel:

Mögellukt

Mögel ger oftast en unken, frän och stickande lukt. Ungefär var femte svensk har fukt och mögel i sin bostad, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten. Med ”fukt och mögel” menas då mögellukt, synliga fuktskador (som fläckar) eller synlig mögelväxt.

Med Ozoneair kan du bli av med lukterna:

– Ozonet tar bort mögellukten. Gasen bryter nämligen ner mögelsporernas cellväggar och oskadliggör dem. Ozonet dödar mögelsporerna i luften men även mögelsporer ytligt i material. Vårt råd till familjer som misstänker mögel är att först undersöka om utrymmet är mögelangripet. Då kan du behöva åtgärda orsaken, till exempel med en avfuktare. Men även om du gjort det brukar mögellukt finnas kvar – en lukt som Ozoneair effektivt tar bort

Unken lukt

Unken lukt är vanlig i hus, och behöver inte bero på fuktskador och mögel.

Fritidshus som står tomma, igenbommade och kanske nerkylda i perioder tenderar att börja lukta unket. Brist på ventilation, ökad fuktighet och ansamling av damm och bakterier är vanliga orsaker.

Äldre material i ett hus, som gamla väggskivor och korkmattor, kan också orsaka unken lukt. I linoleummattor kan fukt tränga in och linoljan härskna vilket luktar illa. Fuktskadat mattlim kan också lukta unket.

Lukten kan komma underifrån om huset har krypgrund eller torpargrund, då kan en jordig unken lukt sprida sig i huset.

Skarp lukt

Skarp lukt kan komma från mögel, men också ha andra orsaker. Impregnering i husets konstruktion (framför allt från 1960- och 1970-talet) luktar lite som mögel, fast mer stickande. Det kan också finnas en lukt från kemikalier i hemmet. Urin kan vara en annan anledning till skarp lukt som är svår att städa och vädra bort.

Djurlukt

Katternas låda, fuktiga och smutsiga pälsar, svett som utsöndras via hundens tassar. Lukter från djur är ofta starka och sätter sig i väggar, mattor, textilier och inredning. Hur du än städar och vädrar blir du inte av med alla lukter.

Röklukt

Även om det var länge sedan någon rökte inomhus kan en stank av tobak hänga kvar. Lukten fäster i väggar, golv och inredning och kan vanligen inte städas bort med traditionella rengöringsmedel.

Mot alla dessa lukter fungerar Ozoneair effektivt, intygar Johan Lundberg.
– Vi har över 37 000 nöjda kunder i Sverige och övriga Skandinavien. Maskinen Ozoneair är väldigt enkel att använda. Den är helautomatisk, du behöver bara ansluta den till ett eluttag och ange rummets storlek, sedan jobbar den i några timmar. Efteråt är de dåliga lukterna borta och har ersatts av en fräsch och frisk doft.

Exklusivt erbjudande: Om Ozoneair inte tar bort lukten helt, skicka tillbaka den inom 14 dagar och få full återbetalning, inga frågor ställs

Fakta: Så funkar ozon

  • Ozon är en reaktiv gas som också kallas aktivt syre, molekylen består av tre syreatomer. Ozonet attackerar och neutraliserar de molekyler som orsakar lukter, och lukterna försvinner.
  • Ozonteknik har länge använts för att rena vatten och för att ta död på bakterier och virus i textilier i sjukvården. Sedan 1970-talet har saneringsfirmor använt sig av ozon för att sanera hem och lokaler från brand, tobaksrök, mögel och andra lukter.
  • Med den svenska innovationen Ozoneair kan privatpersoner sanera hemma med ozon utan några förkunskaper.

Guide: Sanera med ozon – steg för steg

  • Flytta ut blommor och andra växter från det rum som ska saneras. Öppna dörrar till de skåp där du förvarar kläder, textilier och annat som du vill ska fräschas upp – ozonet renar även material. Stäng fönster och dörrar.
  • Anslut Ozoneair till ett vanligt eluttag och ange rummets area via ett vred. Sedan trycker du på startknappen.
  • Maskinen är helautomatisk. Medan den jobbar – vanligen 2-6 timmar – ska du inte vistas i rummet. Husdjur får inte heller vara i rummet då det är skadligt att andas in ozon.
  • Två timmar efter avslutad drift kan du gå in igen i rummet. Då har alla ozonmolekyler sönderfallit till vanligt syre. Vädra, det kan lukta lite av själva ozonbehandlingen efteråt, men det försvinner när man vädrar.
  • Gör samma procedur i nästa rum. Ibland kan man behöva upprepa behandlingen några gånger.
DELA PÅ FACEBOOK
Twitter

Mest läst

0
Produkter
0
0
0