Guide: Tänk på det här innan du köper en ozongenerator

Funderar du på att köpa en ozongenerator för att rena luften och bli av med dåliga lukter?
Det finns olika ozongeneratorer på marknaden. Men hur skiljer de sig åt – och vad avgör om en ozongenerator ger bra resultat och är säker att använda?
Här är din guide inför
köpet.

EXTERN LÄNK: Läs mer här om Ozoneair och hitta modellen som passar dig

Ozongeneratorer – så skiljer de sig från luftrenare

För det första: Många förväxlar en ozongenerator med en luftrenare, men det är två helt olika produkter.

– En luftrenare har oftast ett filter för att fånga upp partiklar (från till exempel pollen eller luftföroreningar), och den måste stå på kontinuerligt för att rena luften.

– En ozongenerator använder du vid enstaka tillfällen. Den luktsanerar i ett rum eller annat utrymme med hjälp av gasen ozon. Ozongeneratorn Ozoneair tar bort dåliga lukter, mögelsporer, bakterier, allergener och andra skadliga mikroorganismer på några timmar. Den eliminerar också lukter som fått fäste i ytor och material. Du blir av med svåra lukter som mögel-, rök- och urinlukt.

– Oftast räcker en behandling, men ibland kan du behöva upprepa behandlingen en eller ett par gånger, berättar Johan Lundberg, grundare av Ozoneair, ett teknikföretag i Luleå.

Ozoneair är en beprövad svensk ozongenerator som sålts i mer än 40.000 exemplar i stora delar av världen. Ozoneair ozongenerator kommer med 5 års garanti.

Hur fungerar ozon, som sprids av en ozongenerator?

Ozon är en gas som kallas aktivt syre. Molekylen består av tre syreatomer och är ett starkt oxidationsmedel. När ozon kommer i kontakt med molekylerna som orsakar dålig lukt så oxideras dessa av ozonet – och alla lukter försvinner. Ozonet förstör också cellväggarna i bakterier och mögelsporer så att de slutar reproducera sig.

Ozonmolekyler som inte oxiderar sönderfaller naturligt till vanligt syre. Efter en behandling finns inget ozon kvar i utrymmet som sanerats.

Hur tillverkar ozongeneratorn ozon?

Det är viktig att vara uppmärksam på hur ozonet tillverkas i ozongeneratorn. Vissa generatorer är visserligen effektiva men kan ge upphov till restprodukter som kan vara hälsofarliga.

En ozongenerator omvandlar syre (O2) till ozon (O3) med hjälp av en koronaurladdning. Syret passerar genom ett elektriskt fält och blir till ozon.

Men: Det finns två sorters koronaurladdningar som används i ozongeneratorer – högfrekventa och lågfrekventa.

En högfrekvent koronaurladdning kan bilda skadliga restprodukter, till exempel svavelsyra och kväveoxid, som är hälsovådliga i tillräckligt stora mängder. Restprodukterna kan också skada material i utrymmet som saneras.

Därför är ozongeneratorn Ozoneair trygg att använda

Ozoneair använder istället en lågfrekvent koronaurladdning som inte bildar skadliga restprodukter, vilket gör den betydligt säkrare och lättare att hantera.

– Tack vare unik teknik använder Ozoneair en mycket stor yta för svagare urladdningar. På så sätt produceras rent ozon utan restprodukter. Detta medför också andra fördelar hos ozongeneratorn som längre livslängd och stabilare funktion, förklarar Johan Lundberg.

Att sprida rätt mängd ozon under rätt tid är nyckeln till ett bra resultat. Det är också avgörande för att undvika skador på plast, gummi, elektronik och annat material.

Så jobbar ozongeneratorn Ozoneair

Ozoneair ozongenerator använder en unik och egenutvecklad styrteknik som anpassar mängden ozon optimalt. Den arbetar i oscillerande intervaller vilket innebär att intensiteten varieras när den sprider ut ozon. Detta ger en jämn spridning av ozon i hela utrymmet och gasen kan arbeta på djupet.

– Ozoneair är helautomatisk och räknar ut den bästa behandlingstiden och rätt ozonnivåer utifrån det utrymme som ska behandlas. På så sätt maximeras effekten samtidigt som risken för skador elimineras. Ozoneair har testkörts i tusentals timmar för att säkra att den inte kan skada något material, berättar Johan Lundberg.

Ozongeneratorn kan användas för 1000 behandlingar

Du behöver inga förkunskaper för att sanera med ozongeneratorn Ozoneair. Du placerar din Ozoneair – som är lätthanterlig och bara väger några kilo – mitt i rummet som ska saneras, och ansluter den till ett eluttag. Via ett vred på ozongeneratorn ställer du in rummets storlek i kvadratmeter. Då visas behandlingstiden. Du trycker på start, Ozongeneratorn börjar pipa och då kan du lämna rummet. Medan maskinen jobbar kan du syssla med annat. Återvänd två timmar efter avslutad behandling. Då har alla ozonmolekyler sönderfallit till vanligt syre och de dåliga lukterna har ersatts av en frisk och fräsch doft. Du kan använda din Ozoneair för cirka 1000 behandlingar och sedan fylla på den.

Behöver du få bort dålig lukt hemma?
EXTERN LÄNK: Läs mer här eller ring Ozoneair på 0771-366 366 

DELA PÅ FACEBOOK
Twitter

Allt du behöver veta om pollenallergi

Näsan rinner, ögonen är irriterade och tröttheten extrem. Först kanske du tänker att du håller på att bli sjuk, men så börjar nysningarna avlösa varandra.

Pollenallergi

Vanliga symptom vid pollenallergi

Känner du dig trött och hängig med en rinnande näsa? Funderar du på om dina besvär är en förkylning eller kanske pollenallergi? Det är inte

Så funkar det att rengöra med ozon

Många svenskar har problem med dålig lukt hemma. Vare sig den stinkande doften kommer från fukt, mögel eller en odefinierbar källa hjälper luftrenaren Ozoneair dig

Därför luktar det mer på sommaren

Solkräm, svett, ängsblommor, myggmedel, surströmming.Sommaren innebär en explosion av dofter, både underbara och äckliga.Men varför luktar det mer när det är varmt ute? Har du

Menu