Kvinnor är mer känsliga för äckliga dofter

Luktar det pyton? Då plågas du sannolikt mer av stanken om du är en kvinna.
Här är 7 saker du kanske inte visste om lukt.

Luktar det unket hemma, i båten, sommarstugan eller husbilen? Ozoneair tar bort alla lukter, läs mer här

Högsommaren är här och rötmånaden närmar sig. Under sommaren är mer dofter i omlopp än mitt i kalla vintern.

Här är 7 saker du kanske inte kände till om vårt luktsinne.

1. Du har en personlig lukt. Vi avger alla en kroppslukt som består av 100-150 kemikalier och som bland annat styrs av vad vi äter och vår hygien. Men vi har också luktämnen som är desamma hela livet: en genetisk ”kod” som luktar.

2. Luktsinnet går att träna. Drömmer du om att bli parfymör eller sommelier? Börja öva, ditt luktsinne är som en muskel du kan träna och förbättra.

3. Vi snusar oss till vår partner. Undersökningar har visat att vi föredrar doften av en person med ett immunförsvar som skiljer sig maximalt från vårt eget. Det är nämligen optimalt för att få friska barn.

4. Vi ”ser” dofter. Vid blindtester av de cirka hundra vanligaste doftämnena brukar människor bara ha knappt hälften rätt. Vi behöver med andra ord se vad vi luktar på för att förstå vad som doftar.

5. Kvinnor är känsligare för dofter. Generellt har kvinnor starkare luktsinne än män. Kvinnor är bättre på att upptäcka en doft, identifiera och minnas den, visar studier. Forskare tror att det hänger ihop med att kvinnor har bättre ”verbalt minne” och större intresse för dofter. En annan teori är att evolutionen skapat könsskillnader för att kvinnor ska kunna lära känna doften av sitt barn, och säkra att barnens föda inte är giftig.

6. Din parfym doftar annorlunda på sommaren. Värmen och högre kroppstemperatur gör att parfymen luktar mer. De lättare toppnoterna dunstar snabbare, och basnoterna – som gillar värme – träder fram tydligare.

7. Vårt luktsinne är underskattat. Elefanter kan känna doften av vatten på över 20 kilometers avstånd, så där ligger vi i lä. Men det är en myt att vi alltid är sämre än djuren på att känna lukt. Vi är bättre på att upptäcka fruktiga och söta dofter än till exempel hunden. Människan har cirka 20 miljoner sinnesceller i näsan och kan registrera mellan 10 000 och 40 000 dofter.

Har du problem med dåliga lukter hemma, i bilen, sommarstugan eller båten?

Den svenska produkten Ozoneair tar bort alla lukter på några timmar. Det kan handla om mögel, unken lukt, röklukt, djurlukt, kemisk lukt. Maskinen är helautomatiskt, du behöver inga förkunskaper för att använda den.

Läs mer här eller ring Ozoneair på 0771-366 366

DELA PÅ FACEBOOK
Twitter

Allt du behöver veta om pollenallergi

Näsan rinner, ögonen är irriterade och tröttheten extrem. Först kanske du tänker att du håller på att bli sjuk, men så börjar nysningarna avlösa varandra.

Pollenallergi

Vanliga symptom vid pollenallergi

Känner du dig trött och hängig med en rinnande näsa? Funderar du på om dina besvär är en förkylning eller kanske pollenallergi? Det är inte

Så funkar det att rengöra med ozon

Många svenskar har problem med dålig lukt hemma. Vare sig den stinkande doften kommer från fukt, mögel eller en odefinierbar källa hjälper luftrenaren Ozoneair dig

Därför luktar det mer på sommaren

Solkräm, svett, ängsblommor, myggmedel, surströmming.Sommaren innebär en explosion av dofter, både underbara och äckliga.Men varför luktar det mer när det är varmt ute? Har du

Menu