0

Så avfuktar du bilen

Behöver du avfukta din bil?

När bilrutan blir full av imma och interiören börjar kännas fuktig, kan det vara dags att avfukta bilen. Bilar kan med tiden ackumulera fukt som ställer till det med allt från sikt till elektronik. Det här gäller inte minst om du har en bil som står utomhus eller i ett kallgarage under långa perioder.

Kanske har du köpt en begagnad bil som inte har varit i gång på ett tag.  När bilen är full av fukt immar rutorna igen och under de kalla månaderna blir isbeläggningen på utsidan större när du har en fuktig bil.

Bli av med fukt i bil

Det finns flera sätt att bli av med oönskad fukt i bilen. Det klassiska är att använda sig av en kupévärmare. Du kan också använda dig av pingi-påsar eller en så kallad Torrboll. De är effektiva på att suga åt sig fukt och är lätta att återanvända efter en körning i mikron. De är även relativt billiga att använda.

Det finns även tillfällen där du kan behöva ta till lite mer kraftfullare åtgärder och låta en elektrisk avfuktare dra ut fukten ordentligt ur bilen.  Den typen av åtgärder funkar bäst om bilen står i ett uppvärmt garage under behandling.

Därför får du fukt i bilen

Under vinterhalvåret drar vi med oss snö via skor och ytterkläder in i bilen. När snön smälter fastnar fukten i bilens interiör. Vi märker det främst genom att rutorna immar igen och att vi då får isbeläggning på rutan. Det kan dessutom ta längre tid att värme upp kupén och sätet blir fuktigt och kallt.

En del bilar har tygmattor på golven för att skänka lite extra lyx i kupéutrymmet, men dessa kan binda oönskad fukt. Byt ut dessa mot gummimattor som du enkelt kan ta ut och skaka av. Detta gäller inte minst under vinterhalvåret.

En annan sak att tänka på är att smutsiga rutor lättare attraherar fukt och imma. Att rengöra bilens rutor invändigt kommer med andra ord innebära att du drabbas av mindre imma och fuktproblem på sikt.

När du gör den där rejäla vårstädningen av bilens interiör kan du samtidigt uppleva att fuktproblemen ökar. Att tvätta bilklädseln medför ju att du samtidigt tillsätter fukt i bilens interiör. Då bilars interiör är ordentligt inneslutna är det ofta svårt för fukten att lämna bilen.

Det är därför en god idé att alltid köra bilen med varmblås på full effekt, med rutan nedrullad nån centimeter, efter en invändig tvätt.

Många tänker inte på att läckande värmepaket eller för låga kylvätskenivåer också kan vara en orsak till fukt i bilen, så om du upplever att bilens rutor ofta immar igen kan det vara värt att ta en kik så att allt är i sin ordning. Klibbig ratt och att du ofta behöver fylla på kylvätska är tydliga indikationer på att nåt inte är som det ska.

Hög luftfuktighet kan orsaka skador

Om du har en gammal pärla eller en lyxigare variant av bil du helst låter stå under vinterhalvåret, så kan även de bästa garageförutsättningarna fortfarande skapa fuktproblem för din bil.

När varm luft kyls ner så kommer luften att släppa fukt när den möter kalla ytor. Det innebär att även om du har din bil i ett torrt och gediget garage, så kan det ändå uppstå fuktproblem när årstiden slår om från kallt till varmt och vice versa.

När den relativa luftfuktigheten i ett garage blir för hög, skapas förutsättningar för allvarliga fuktproblem som;

  • Rost och korrosion på metalldelar
  • Träpanel som börjar svälla och få rötskador
  • Otrevlig lukt i kupén
  • Sämre motorprestanda

I regel så brukar äldre bilar drabbas hårdare av dessa problem.

Du bör med andra ord slänga in ett par pingi-påsar eller torrbollar i bilen, även om du förvarar den i ett garage över vintern. Har du en värdefull bil kan det även vara en god idé att ha en elektrisk avfuktare i garaget, gärna med en fuktsensor som sätter i gång avfuktaren om den relativa luftfuktigheten blir för hög.

Om du har ett välisolerat garage med värme kan du välja en kondensationsavfuktare, som suger in de fuktiga luften och värmer upp den, så att vattenångan försvinner och sedan släpper ut torr luft i utrymmet.

Äldre bilar är extra känsliga

Äldre bilmodeller har inte sällan lyxiga detaljer i krom, trä och läder. Det här är material som är känsligt för fukt. Om du har en veteranbil du vill förvara under de allra bästa förutsättningarna så är elektrisk avfuktning av utrymmet givet. Då ger du bilen optimala förhållanden under förvaringen.

Många gånger börjar våra gamla bilar lukta lite unket just för att de har börjat binda till sig fukt i bilens interiör. Dålig lukt kan också vara en indikation på att du har fått in mögel i bilen.

Om du tänkt förvara din under ett vintertäcke så måste du först säkerställa att det inte finns fukt kvar på bilen innan täcket dras på. Risken är annars att du i stället kapslar in fukt tillsammans med bilen. Tänk även på att fukt kan samlas under bildäcken, så rulla fram bilen några centimeter efter någon dag i garaget.

Funkar gamla knep mot fukt i bilen?

Kanske har du hört talas om olika knep för att åtgärda fuktproblemen, så som kattsand och ris. I teorin kan de kanske fungera. Både ris och kattsand är ju duktiga på att dra åt sig fukt, men för att dessa ska vara verkligt effektiva i en bil, så behöver du sådana mängder att det rent praktiskt blir ohållbart.

Ett annat problem med de här metoderna är att de just binder fukt. Risken är att metoderna istället orsakar större problem, på de ytor där riset eller kattsanden används.

En torr bil är en friskare bil

Se till att hålla din bil torr och fri från fukt. Då skapar du bättre förutsättningar för både bilens ytskikt och motorns prestanda. Kom ihåg att en ren bil binder mindre fukt än en smutsig.

Fuktig luft kan också vara rent hälsovådlig att andas in för dig och din familj. I fuktig luft aktiveras mögelsporer, kvalster och annat du bör undvika att inandas. En ren och torr bil är ju dessutom betydligt trevligare att färdas i – för alla parter.

0
Produkter
0
0
0