0

Så rengör du idrottsprylarna effektivt

iStock-917899790

Hockeyhjälmen, sadeln, boxningshandskarna, fotbollsskorna.
Vissa idrottsprylar går inte att tvätta i tvättmaskinen, men de börjar lukta allt mer unket och surt av svett.
Nu kan du sanera prylarna med hjälp av en uppfinning från Luleå.

Extern länk: Läs mer här om Ozoneair och hittar modellen som passar dig

Innovationen från Luleå heter Ozoneair och är en lätthanterlig och helautomatisk maskin som väger 2,9-6,3 kilo (beroende på vilken storlek man väljer).

Den omvandlar luftens syre till gasen ozon som tar bort lukter, bakterier och andra mikroorganismer. Gasen är starkt oxiderande och sanerar därför oerhört effektiv.

Johan Lundberg, som har grundat Luleå-företaget, förklarar:
– Gasen ozon bryter ned kolsträngarna som de dåliga lukterna är uppbyggda av, både i luften och i material. Gasen tar sig in i skrymslen och vrår och i textilier, möbler och annat material – och eliminerar lukter, mögelsporer, bakterier, kvalster, allergener. Samtidigt är rengöringen skonsam mot allt material, tack vare Ozoneairs unika teknik.

Lukten hade fått fäste i prylarna

Camilla Eklund, som bor i byn Häradsbygden utanför Leksand, använde sin apparat i stallet.

– Vi mockar och sopar varje dag och rengör med högtryckstvätt på sommaren, men självklart luktar det i ett stall. Lukterna kan orsakas av ammoniak från hästarnas avföring, svett, blöta filtar, fuktiga manar och pälsar och så vidare.

I anslutning till stallet ligger ”sadelkammaren”, ett rum som visserligen har ventilation men saknar fönster, så det går inte att vädra.

– Där förvarar vi prylar, och det hade börjat lukta instängt, nästan som kattpiss – en lukt vi inte blev av med hur vi än städade och rengjorde, och som fått fäste i prylarna.

Så sanerade Camilla sina stallprylar

Camilla fick tipset att prova Ozoneair.
– Vi placerade maskinen i stallgången, stängde stallets fönster och öppnade dörren till sadelkammaren så att gasen ozon skulle sanera där.

Ozoneair fick jobba i fyra timmar.
– Efteråt var luften helt annorlunda. Det doftar fräscht och neutralt, den typiska stalldoften är borta. Jag lät våra hjälmar, sadlar och andra prylar ligga framme i sadelkammaren så att de rengjordes av ozonet. Allt kändes superfräscht efteråt.

Extern länk: Exklusivt erbjudande: Om Ozoneair inte tar bort lukten helt, skicka tillbaka den inom 14 dagar och få full återbetalning, inga frågor ställs

Fakta: Så funkar ozon

  • Ozon är en reaktiv gas som också kallas aktivt syre, molekylen består av tre syreatomer. Ozonet attackerar och neutraliserar de molekyler som orsakar lukter, och lukterna försvinner.
  • Ozonteknik har länge använts för att rena vatten och för att ta död på bakterier och virus i textilier i sjukvården. Sedan 1970-talet har saneringsfirmor använt sig av ozon för att sanera hem och lokaler från brand, tobaksrök, mögel och andra lukter.
  • Med den svenska innovationen Ozoneair kan privatpersoner sanera hemma med ozon utan några förkunskaper.

Använd ozon på ett säkert sätt. Läs alltid bruksanvisningen och produktinformationen före användning.

DELA PÅ FACEBOOK
Twitter

Mest läst

0
Produkter
0
0
0