Allt du behöver veta om pollenallergi

Näsan rinner, ögonen är irriterade och tröttheten extrem. Först kanske du tänker att du håller på att bli sjuk, men så börjar nysningarna avlösa varandra. Du påminns om att pollensäsongen har börjat…

Att vara pollenallergiker kan vara en riktig utmaning under vår och sommar när luften fylls av pollen. Här går vi igenom allt du behöver veta om pollenallergi och hur du själv kan lindra dina besvär under vårens och sommarens pollensäsong. 

Pollen – ett nödvändigt besvär

Pollen är ena delen av blom- och barrträdens befruktningsorgan. Pollen, även kallat frömjöl, ser till att våra växter kan sprida och föröka sig. Det är med andra ord en väldigt viktig komponent i vår natur. 

Pollen sprids på flera olika sätt, via vinden, insekter eller via våra vattendrag. De pollenkorn som är luftburna brukar ofta sprida sig i rikliga mängder. Ett enda blomhänge på en björk kan innehålla så mycket som fem miljoner pollenkorn. Det är alltså inte så konstigt att just björkpollen-allergi, är en av våra vanligaste pollenallergier. 

Vad är pollenallergi?

Pollenallergi, även kallad hösnuva, är en kroppslig reaktion som uppstår när ditt immunsystem feltolkar pollen som något skadligt och farligt. Pollen är inte farligt i sig, men din kropp reagerar på proteiner som finns pollen, som om dessa vore farliga för dig. Den här reaktionen innebär att ditt immunförsvar börjar producera histamin, vilket i sin tur ger dig dina allergiska symtom.  

Ibland kan man förväxla pollenallergi med förkylning då de har likartade symtom. Men det finns en del skillnader, har du ont i halsen, gult snor och eventuell feber, så är det mer troligt att du är förkyld än har pollenallergi. 

Vem som helst kan drabbas av pollenallergi 

Det finns ingen speciell typ av personlighet som drabbas av pollenallergi. Det man kan se är att risken är större om du redan har pollenallergi i familjen, men vem som helst kan bli pollenallergiker.

Pollenallergi kan dessutom komma när som helst i livet. Det är alltså inget man behöver vara född med. Det har blivit allt vanligare att vi utvecklar pollenallergi ju äldre vi bli. Detta tror forskarna beror på att pollenhalterna har ökat och att pollensäsongen blivit längre sedan 1990-talet. 

Det uppskattas att minst 20% av alla i Sverige har nån form av pollenallergi, och antalet förutspås öka. Forskningen har ännu inte lyckats klargöra varför vissa av oss får pollenallergi, medan andra inte drabbas över huvud taget. 

Allergisk reaktion

Pollenallergi är en specifik benämning för en allergisk reaktion som orsakas av just pollen. 

Den första fasen vid allergiska reaktioner är att det kliar och nyser i näsan. Det är också vanligt att du får klåda i ögonen. 

Det här brukar i sin tur sätta i gång andra typer av besvärliga symptom. Näsan svullnar upp och blir inflammerad – vilket gör att du blir täppt och får rinnsnuva. I vissa fall kan även luftrören påverkas och du får då svårt att andas och kan drabbas av besvärlig rethosta.

Vid pollenallergi är de vanligaste symtomen:

 • Nästäppa och rinnsnuva
 • Klåda i näsan 
 • Röda, kliande ögon
 • Trötthet, i vissa fall extrem matthet
 • Eksem och klåda på huden

Nästäppa, rinnande näsa och svullna slemhinnor

De här besvären beror på att pollen får slemhinnorna i din näsa att överreagera, vilket sätter i gång båda rinnsnuva och får näsan att svullna upp och kännas täppt.

För att lindra besvären kan du behandla näsan med allergispray och/eller smörjande näsdroppar. 

Röda, kliande ögon

När allergenerna når ögats bindhinna så blir den inflammerad. Ögonen börjar då svid, klia och tåra sig. Det är också vanligt att man blir ljuskänslig. 

För att lindra besvären kan du behandla ögonen med allergidroppar och/eller smörjande ögondroppar. 

Trött och matt

När du känner dig trött och matt vid pollenallergi så är det ett tecken på att ditt immunförsvar jobbar på högsta växel. Det går helt enkelt åt stora mängder energi, vilket resulterar i att du blir trött. En annan orsak till trötthet kan vara allergimedicinens anti-histaminer som kan påverkar oss på detta sätt. 

Eksem och klåda

När immunförsvaret försöker bekämpa proteinerna i pollen så frisätts histaminer i din kropp. Det är histaminerna som orsakar de allergiska besvären. När histaminerna frisätts i huden så orsakar de klåda och eksem. 

För att lindra besvären bör du smörja området med fuktig hudkräm.  

Vi reagerar olika på olika pollen

Vilken typ av pollen vi får en allergisk reaktion mot kan skilja sig från person till person. En del av oss känner kanske bara av besvär från t.ex. björkpollen, medan andra kan reagera på allt från gräs till olika svampar. 

De vanligaste pollensorterna som orsakar allergiska reaktioner i norden, kommer främst från lövträd. Här hittar vi välkända träd som al, björk och hassel. Andra typiska orsaker till pollenallergi är gräs och gråbo. Topp tre bland allergiska reaktioner från pollen brukar vara just gräs, gråbo och björkpollen. Det här beror på att dessa tre är vindpollinerande, dvs de sprids genom vinden.

På våren är det främst björkpollen som dominerar, under sommaren är det gräspollen som tar över och under sensommaren brukar gråbopollen vara den största källan till pollenallergier. 

Vi reagerar alla olika kraftigt på pollen och för en del är det nödvändigt med receptbelagda allergimediciner, medan andra klarar sig fint på receptfria. Andra har så pass lindriga symtom att de kanske inte ens är medvetna om att det upplever en allergisk reaktion. 

Så kan du lindra besvären vid pollenallergi

Något av det första du kan göra är att hålla koll på pollenhalterna i luften där du bor. Följ pollenrapporten så att du kan vara förberedd och få koll på vilken typ av pollen du är allergisk emot. När rapporterna visar att pollensäsongen är på ingång så ska du börja ta allergimedicin, även om du inte känner av några besvär. Det är alltid bättre att förebygga besvären, än att försöka lindra dem när de redan börjat. 

Förutom allergimedicin så kan du faktiskt göra en hel del för att säkra upp både ditt hem och dig själv under pollensäsongen.

Säkra upp hemmet mot pollen

 • Ha fönster och dörrar stängda dagtid
 • Vädra enbart nattetid eller tidig gryning då pollenhalterna är som lägst
 • Installera pollenfilter i vädringsfönstren
 • Byt kläder när du varit ute.
 • Duscha innan du lägger dig
 • Sätt in en luftrenare där du sover så att du får sova i en frisk luftmiljö
 • Undvik att torka kläder och andra textiler utomhus
 • Ta inte in växter utifrån in i hemmet
 • Undvik kontakt med husdjur som vistas ute, då de drar in pollen via pälsen 
 • Lägg ner rökningen och undvik tobaksrök då röken förvärrar de allergiska besvären
 • Regn minskar pollenhalterna i luften

Håll luften fri från pollen

Många gånger räcker det inte med att stänga in sig inomhus under pollensäsongen. Pollen har en förmåga att leta sig in i våra hem oavsett. Pollen kan komma in via vädringsfönster, varor, vänner och husdjur, för att nämna några. Det är med andra ord svårt att undvika pollen helt under säsongen.

Om du kan hålla inomhusluften i ditt hem frisk och ren från pollen så vinner du mycket. 

Skapa en “pollenfri” zon i hemmet

När det är högsäsong för pollen kan det vara både bra och skönt att försöka skapa en pollenfri zon i ditt hem där du håller undan pollen så mycket det bara går. Den bästa platsen för detta är sovrummet. 

Se till att du aldrig går in i den pollenfria zonen med kläder du haft på dig utomhus och duscha gärna innan. Håll undan eventuella husdjur och besök från din pollenfria zon. 

Installera en luftrenare mot pollen med ett bra filter i rummet och låt den hålla luften ren och fri från pollen och andra retsamma partiklar. 

Att han en plats i hemmet dit du kan fly när pollensäsongen är som svårast, är guld värt.

Är pollenallergi farligt?

Pollenallergi är inte farligt i sig. Dock kan reaktionerna som allergin orsakar ställa till det med olika besvär. Främst handlar det om en sänkt livskvalité där du kan inte kan röra dig i vissa miljöer utan medicin. Ibland kan de här reaktionerna även orsaka rent hälsofarliga besvär om läget blir ansträngt. Pollenallergi kan t.ex. utlösa astma, vilket i sin tur kan ge dig andnöd, vilket är ett farligt tillstånd. 

Om du har så pass allvarliga allergisymptom att du blir negativt påverkad varje dag, då bör du söka läkarhjälp. Det här gäller inte minst om du hostar och upplever andnöd under pollensäsongen. Då kan det vara ett tecken på att du håller på att utveckla astma.

Att leva med pollenallergi

För de allra flesta är det inga större problem att leva precis som vanligt under pollensäsongen. Dagens allergimediciner är effektiva och det finns flera sorter som inte gör dig trött, vilket var vanligt förr. 

De största obehagen vid pollenallergi uppkommer nästan alltid när vi inte är beredda på att utsättas för pollen. De därför till att du tar din allergimedicin i god tid innan pollensäsongen sätter i gång på allvar. 

Internet gör det enkelt att få koll på pollenhalterna i luften och det finns smarta luftrenare för ditt hem som kan rena luften från pollen. Med lite strategiskt tänkande kan du skapa en vardag där det mesta kan flyta på som vanligt.

DELA PÅ FACEBOOK
Twitter

Allt du behöver veta om pollenallergi

Näsan rinner, ögonen är irriterade och tröttheten extrem. Först kanske du tänker att du håller på att bli sjuk, men så börjar nysningarna avlösa varandra.

Pollenallergi

Vanliga symptom vid pollenallergi

Känner du dig trött och hängig med en rinnande näsa? Funderar du på om dina besvär är en förkylning eller kanske pollenallergi? Det är inte

Så funkar det att rengöra med ozon

Många svenskar har problem med dålig lukt hemma. Vare sig den stinkande doften kommer från fukt, mögel eller en odefinierbar källa hjälper luftrenaren Ozoneair dig

Därför luktar det mer på sommaren

Solkräm, svett, ängsblommor, myggmedel, surströmming.Sommaren innebär en explosion av dofter, både underbara och äckliga.Men varför luktar det mer när det är varmt ute? Har du

Menu