0

Avfuktare för badrum

Märker du av att badrumsspegeln är immig långt efter att du klivit ur duschen eller att badrumsväggarna alltid är fuktiga? Luktar handdukarna unket och får du lätt svartmögel i våtutrymmet? Då kan du ha problem med fukt i badrummet

En snabb, säker och effektiv lösning på problemet kan vara att ställa in en avfuktare i ditt badrum.

För mycket fukt i badrummet

Alla badrum blir så klart fuktiga när vi använder dem för att duscha, bada eller tvätta kläder. Men ett friskt badrum ska kunna torka upp utan större problem efter användning. Många gånger beror problemen med fukt på att ventilationen till badrummet är för dålig.

Fukt uppstår när varm luft möter kalla ytor och det uppstår då kondens. Om du tar en varm dusch så fyller du badrummet med varm och fuktig luft som sedan möter speglar, kakelväggar och dylikt, där luften kyls ner och släpper vatten.

När fuktnivån i ett badrum blir för hög över tid uppstår problem som mögel, rötskador,  korrosion och skadedjur. På sikt kan problemen skada både ditt hem och din hälsa.

I en del fall kan du motarbeta fuktproblemen själv, genom att torka av väggar och golv samt vädra ur fukten efter en dusch. Det är dock inte alltid det finns ett fönster att öppna och inte heller vill vi göra det under alla dagar på året. Den här typen av vädring, att släppa in väldigt mycket kall luft i ett varmt och fuktigt rum, kan också skapa fuktproblem. 

En avfuktare för badrummet kan vara en bra lösning, som dessutom kommer med en del andra fördelar.

Så väljer du rätt avfuktare för badrummet

Den bästa avfuktaren är den som kan vara aktiv hela tiden. Det här är något att tänka på när du ska välja enhet. Storleken på badrummet kan vara det som avgör hur pass stor avfuktare du får plats med.

I vissa fall är badrummet så pass litet att det inte riktigt finns någon stationär plats för avfuktaren och då kan du behöva titta på en mindre, portabel avfuktare.

En stor fördel med att avfukta just badrummet, är möjligheten att leda ut den uppsamlade fukten från avfuktaren – direkt ner i golvbrunnen. Då slipper du gå och tömma avfuktarens uppsamlingsbehållare så fort den blir full. Beroende på hur pass fuktigt utrymmet är så kan det lätt bli en daglig uppgift, då avfuktaren slår av sig när den är full. Hur avfuktaren töms på vatten blir alltså en del av hur effektivt maskinen kommer kunna jobba.

En annan sak att ta ställning till är vilken teknik på avfuktaren som passar bäst för badrummet.

Om du letar efter en avfuktare till sommarstugan så kanske du vill ha en avfuktare som klarar av göra sitt jobb även när det är kyligt och värmen är avslagen. Om du vill ha en till permanentbostaden så kommer du med största sannolikhet undan med en enklare typ av avfuktare.

Kondensationsavfuktare/Kompressoravfuktare

Kondensationsavfuktare eller kompressoravfuktare som de också kallas, är en avfuktare som passar för de flesta utrymmen i ditt uppvärmda hem. Det finns idag kondensationsavfuktare som klarar av att jobba i så pass låga temperaturer som +2-3° C, men mest effektivt fungerar den här typen av avfuktare vid +15° C.

Tekniken fungerar som så att avfuktaren suger in den fuktiga luften via en fläkt. Väl inne i maskinen kyler den ner den varma, fuktiga luften med en kylslinga. Den fuktiga luften kondenseras då till vatten, vilket samlas upp i ett kärl eller leds via en slang direkt ner i golvbrunnen.

Det är en pålitlig, prisvärd teknik som dessutom är relativt energieffektiv att använda.

Sorptionsavfuktare

Om du har ett badrum som drabbats av en vattenskada kan du behöva ta till det stora artilleriet och använda dig av en sorptionsavfuktare. En stor fördel med den här typen av avfuktare är att de även fungerar väl i kalla temperaturer. De används dagligdags kanske mer i krypgrunder och på kallvindar. Om du har en sommarstuga utan uppvärmning så kan den här typen av avfuktare även lämpa sig till stugans badrum.

Tekniken fungerar bäst om du har möjlighet att täta utrymmet. Inte minst kärvs detta om du vill använda den för att åtgärda en vattenskada.

Sorptionsavfuktare suger in den varma, fuktiga luften i utrymmet med hjälp av en kraftfull fläkt. Den fuktiga luften leds sedan genom en rotor, med fuktabsorberande material och kanaler, vilka drar åt sig fukt. När kapaciteten är uppnådd, strömmar varm luft genom rotor, vilket får fukten att förångas. Ångan leds sedan ut från utrymmet via en slang.

Sorptionsavfuktare har en gedigen historia och togs ursprungligen fram för båtar, så det är en verkligt kraftfull avfuktare.

Fördelar med avfuktare i badrum

Förutom att hålla badrummet torrt så kommer en avfuktare i badrummet med en del sköna bonusar.

Om du t.ex. brukar hänga tvätt i badrummet så har du säkert märkt att det kan ta rätt lång tid att få plaggen torra. Generellt är det aldrig bra att hänga tvätt inomhus, oavsett vart du hänger den, då detta tillför fukt till inomhusluften. En avfuktare i badrummet kan dock förvandla utrymmet till ett kombinerat badrum och torkrum.

I våra våtutrymmen finns det en del otrevliga kryp som trivs. Silverfiskar och kvalster älskar den fuktiga miljön och kan skapa rejäla kolonier under t.ex. ett badkar.  Silverfiskar kan vara extremt svåra att bli av med. Genom att torka ur luften ordentligt skapar du en miljö där silverfisken inte trivs.

En annan invasiv art vi inte vill ha i våra badrum är mögel. I badrummet är det främst svart- och rödmögel som brukar dyka upp. Mögel är skadligt och kan påverka vår hälsa allvarligt, detta gäller inte minst för svartmögel. Mögel luktar också illa och lukten har förmågan att sätta sig i nästan alla material.  Torr och ren luft i badrummet hjälper till att hålla undan mögelsporer och rötskador.

Välj en avfuktare som passar ditt badrum och dina behov. Försök att hitta en lösning så att det uppsamlade vattnet kan ledas direkt ner i golvbrunnen. Då får du ett enkelt och effektivt skydd mot överdriven fukt i badrummet.

0
Produkter
0
0
0