Den unkna ”sommarstugelukten” – här är de vanligaste orsakerna

Vi är många som stör oss på den typiska sommarstugelukten. En unken odör som inte försvinner hur mycket man än skurar och vädrar.
Här är de vanligaste orsakerna – och det nya knepet som tar bort den oönskade lukten, en gång för alla.

Läs mer här och hitta den Ozoneair som passar dina behov bäst

Unken, jordig, stickande – eller helt enkelt diffust illaluktande?

Alla som levt med ”sommarstugelukt” vet hur den känns. Man kan vänja sig vid den, men känner den i kläderna när man lämnat sommarstället.

Succéprodukt som rengör med ozon

Oavsett vad som orsakar odörerna finns en innovation från Luleå som tar bort alla lukter med hjälp av gasen ozon.
– Maskinen Ozoneair är enkel att använda och 100 procent miljövänlig, berättar Johan Lundberg, grundare av Ozoneair, ett teknikföretag i Luleå som utvecklat produkten.

Ozoneair omvandlar syret i luften till ozon, så kallat aktivt syre. Ozonmolekylen är aggressiv, kemiskt sett, och tränger in i alla skrymslen och vrår, textilier och möbler som annars skulle vara svåra att rengöra på mekanisk väg.

”Oftast räcker en behandling”

– Alla luktframkallande molekyler förstörs och försvinner. Oftast räcker en behandling. Ozoneair, som är helautomatisk, får stå på i några timmar i rummet. Sedan flyttar man maskinen till nästa rum, förklarar Johan Lundberg.

Vad är det då som kan ligga bakom sommarstugelukten?

Här är de vanligaste orsakerna:

• Fukt och mögel. Om huset är mögelskadat bör du se över orsaken och åtgärda den. Men även om du gör det – till exempel dränerar om – brukar en unken lukt hänga kvar inomhus. Den lukten tar Ozoneair bort. Maskinen eliminerar alla mögelsporer och mögeldofter i det rum som behandlas.

• Vintervilan. Sommarhus som bommas igen och kyls ner under vinterhalvåret börjar lukta instängt. Ventilationen är begränsad och fuktigheten stiger i allt material: golv, väggar, tak, möbler, textilier och annan inredning. Bakterier kan frodas. Den unkna och instängda lukten sprider sig ofta och ”sätter sig” i huset. Några dagar efter en storstädning brukar lukten komma tillbaka. Produkten Ozoneair tar bort denna lukt, och är perfekt att använda i början av sommarstugesäsongen.

• Material i gammalt hus. Om ditt sommarhus är gammalt behöver det inte vara fuktskadat för att lukta unket. Det kan vara äldre material, som väggskivor och korkmattor, som orsakar odörerna. Impregnering i husets konstruktion (framför allt från 1960- och 1970-talet) luktar lite som mögel, fast mer stickande. I en linoleummatta med skadat ytskikt kan fukt tränga in och linoljan härskna – då stiger en ”kräk-liknande” lukt när man skurat mattan och den torkar. Fuktskadat mattlim kan också lukta unket. Mot alla dessa lukter verkar Ozoneair effektivt.

Läs mer här och hitta den Ozoneair som passar dina behov bäst

• Djur. I hus med krypgrund eller torpargrund kan möss, råttor, grävlingar och andra smådjur leta sig in, kanske för att värma sig i isoleringen i golvbjälklaget. Urin- eller liklukt från kan sprida sig i huset. Har man inte möjlighet att riva väggar och golv kan en behandling med Ozoneair rena luften från de besvärande odörerna.

• Krypgrund. I hus byggda på så kallad krypgrund eller torpargrund kan det sprida sig en jordig unken lukt. Här kan du läsa om paret Nilsson som blev av med den jordiga lukten i sitt hus med hjälp av Ozoneair.

”Lukten försvann och har inte kommit tillbaka”

Johan Lundberg, grundare av Ozoneair, berättar att det var just ”sommarstugelukten” i hans familjs sommarhus i Norrbotten som inspirerade honom att ta fram produkten:

– Det var frustrerande att det inte gick att få bort lukten. Vi provade i många år med olika rengöringsmedel, men inget fungerade.

Prototypen, som sedan skulle bli Ozoneair, testades i Lundbergs sommarhus, med gott resultat:
– Lukten försvann och har inte kommit tillbaka.

Ozoneair är i dag en succé både i Sverige och utomlands, och används i 14 olika länder.

Behöver du få bort dålig lukt?
Läs mer här eller ring Ozoneair på 0771-366 366

3 vanliga frågor om Ozoneair

Blir jag av med lukterna för gott?
Ja, Ozoneair tar bort den dåliga lukten permanent. För att bli av med mögellukt måste du dock även eliminera fukten som är grogrunden för mögel. Om inte finns en risk att mögellukten kommer tillbaka med tiden.

Hur använder jag Ozoneair?
• 
Du placerar din Ozoneair i det rum/utrymme som ska saneras och ansluter apparaten till ett vanligt eluttag.
• Du ställer in rummets/utrymmets storlek via ett vred – och trycker på start.
• Maskinen är helautomatisk: den räknar själv ut den optimala rengöringstiden för bästa resultat. Maskinen har jobbat klart efter några timmar. Oftast räcker en behandling, men ibland kan man köra två.
• Medan maskinen jobbar ska du inte vistas i rummet, man ska inte andas in ozon; det är hälsovådligt. För säkerhets skull ska du vänta två timmar efter avslutad drift innan du går in igen i rummet som har behandlats. Då är alla ozonmolekyler garanterat borta.
• Du kan använda din Ozoneair för cirka 1000 behandlingar.

Vilka lukter kan Ozoneair ta bort?
I princip alla – som mögellukt, unken lukt, röklukt, djurlukt, urinlukt, kemisk lukt, impregneringslukt. Du kan använda den i ditt hem, i bilen, husbilen, husvagnen, båten, garaget och så vidare.


Läs mer här och hitta den Ozoneair som passar dina behov bäst

DELA PÅ FACEBOOK
Twitter

Allt du behöver veta om pollenallergi

Näsan rinner, ögonen är irriterade och tröttheten extrem. Först kanske du tänker att du håller på att bli sjuk, men så börjar nysningarna avlösa varandra.

Pollenallergi

Vanliga symptom vid pollenallergi

Känner du dig trött och hängig med en rinnande näsa? Funderar du på om dina besvär är en förkylning eller kanske pollenallergi? Det är inte

Så funkar det att rengöra med ozon

Många svenskar har problem med dålig lukt hemma. Vare sig den stinkande doften kommer från fukt, mögel eller en odefinierbar källa hjälper luftrenaren Ozoneair dig

Därför luktar det mer på sommaren

Solkräm, svett, ängsblommor, myggmedel, surströmming.Sommaren innebär en explosion av dofter, både underbara och äckliga.Men varför luktar det mer när det är varmt ute? Har du

Menu