0

Pentaklorfenol misstas för mögel

house-1-623-x-308-6

Mögellukt är något som gör de flesta husägare oroliga. Mögel kan skada huset rent strukturellt – men också ge allvarliga hälsoeffekter i form av andningsbesvär och allergier. Samtidigt kan det också dölja sig något annat bakom mögeldoften: den giftiga kemikalien pentaklorfenol.

I en stor del av svenska hus byggda under 1960- och 70-talen användes kemikalien pentaklorfenol som impregneringsmedel. Användningen förbjöds dock helt 1978, eftersom det visat sig att kemikalien kunde vara skadlig för hälsan. Framförallt kan hälsoproblemen uppstå när pentaklorfenol bryts ner av mikroorganismer och fukt till så kallade kloranisoler, som lättare sprids i luften.

”Kan misstas för mögellukt”

Trots att pentaklorfenol är förbjudet i dag finns kemikalien ändå kvar i många av de äldre husen. Det vanligaste sättet att upptäcka pentaklorfenol på är genom lukten.

– Den här unkna doften är dock förvillande lik mögellukt – vilket gör att många misstar ursprunget till doften. Effekten kan dessutom förstärkas om virket dessutom är fuktigt, säger Johan Lundberg på luftrenarföretaget Ozoneair.

Läs mer om dålig lukt från impregnering

Hur många svenska hus som fortfarande har problem med pentaklorfenol är svårt att veta och det råder även en osäkerhet om exakt vilka hälsoeffekter som kemikalien kan ge. Enligt Johan Lundberg är det dock viktigt att alltid vara vaksam mot dålig lukt i sitt hus och att åtgärda problemen så snabbt som möjligt. Även om den dåliga lukten sällan är direkt skadlig så bidrar den nämligen till en sämre inomhusmiljö – och kan även sänka värdet på ditt hus eller lägenhet.

Mögel, rök eller impregnering. Vilka lukter har du problem med?

Enkelt sätt att ta bort dålig lukt

För att hjälpa husägare att själva ta bort dålig lukt har Ozoneair därför utvecklat ett både enkelt och miljövänligt alternativ. Vår innovativa luftrenare använder ozon, en naturlig metod för att neutralisera mikrorganismer, mögelsporer och andra källor till dålig lukt. Med Ozoneair slipper du alltså använda dig av kemikalier eller dyra saneringsfirmor och kan snabbt ta bort exempelvis mögellukt eller röklukt ur ditt hem.

– Vi har utvecklat Ozoneair så att den ska vara så enkel och så effektiv som möjligt. Allt du behöver göra är egentligen att trycka på knappen och sedan rensar Ozoneair luften på bara några timmar.

DELA PÅ FACEBOOK
Twitter

Mest läst

0
Produkter
0
0
0