Smarta tips för att lindra pollenallergi

pollen-scaled

Pollensäsongen är här och för den som har allergi kan det bli en rejäl ansträngning. Allergimediciner funkar för det mesta bra, men det finns även andra saker du kan göra för att tillvaron ska bli ännu bättre. 

Pollen – ett ökande problem

Fler och fler svenskar drabbas av pollenallergi och inte sällan i vuxen ålder. En av orsakerna är det numera är högre halter av pollen i luften än tidigare. Till stor del beror detta ett allt varmare klimat, vilket ger träd och gräs längre tid att pollinera.

Det uppskattas att ungefär en fjärdedel av alla vuxna i Sverige har någon form av besvär av pollen, och de senaste 30 åren har antalet pollenallergiker ökat med 20 – 25%. Om du har pollenallergi eller har börjat känna av besvär under pollensäsongen, då ska du läsa vidare.

Här listar vi några av våra bästa tips vid pollenallergi:

Håll koll på pollenrapporten

För den som haft allergi under några år så är det en självklarhet, men för dig som precis upptäckt att du får allergiska besvär av pollen kan det vara värt att påminna om att hålla koll på pollenrapporten.

Med ett öga på pollenrapporten får du inte bara koll på hur stora halter av pollen det är i luften just nu, du får också förvarning om vilka pollensorter som förväntas komma framåt. 

Ta allergimedicin i tid

Allergimediciner, inte minst anti-histaminer, fungerar bäst när de sätts in i förväg. Så fort du får indikationer på att pollensäsongen är i antågande, så kan du börja ta din medicin. Även om du inte känner några symtom själv just då. 

Om du är preventiv ger du kroppen ett skydd och slipper den där chock-starten när kroppen börjar producera histamin.

Håll fönster och dörrar stängda dagtid

De högsta pollenhalterna under dygnet är under dagen. Det kan därför vara en god idé att hålla fönster och dörrar stängda under dagen. Under kväll, natt och tidig gryning är pollenhalterna som lägst, så vädra hellre ut hemmet under dessa tider. 

Duscha & byt kläder när du varit ute

Luften utomhus är full av luftburen pollen som fastnar i ditt hår och dina kläder. För att undvika att du drar in en massa pollen i ditt hem, byt kläder och ta gärna ta en dusch när du kommer hem. Ett annat bra tips är att undvika att torka kläder utomhus under pollensäsong.

Husdjur släpar in pollen

Våra pälsklädda vänner som rör sig utomhus är tyvärr riktiga magneter för pollen. 

Hundar och katters päls kan dra till sig stora mängder pollen när de rör sig genom gräs och buskage. Om du har möjlighet – skölj av vovven utomhus efter promenaden. 

Pollenfilter i vädringsfönstret

Om du vill ha öppna vädringsfönster kan det vara en god idé att installera pollenfilter i vädringsdelen. Pollenfilter och pollennät är ett smart och enkelt sätt att hålla nere pollenhalterna i ditt hem.

Skaffa en bra luftrenare

Med en bra och modern luftrenare kan du verkligen råda bukt på pollen som letat sig in i ditt hem. Luftrenare mot pollen kan vara extremt effektiva på att just filtrera bort pollen. 

Se bara till att det finns ett riktigt bra filter i luftrenaren och att den har en reningsteknik som inte enbart förlitar sig på att suga in luft in genom maskinen. 

Ta inte in växter inomhus

Förutom att blommor är små pollenfabriker så kan de även bära med sig pollen från andra växter som du kanske inte tål. Låt blommor och växter stå kvar i backen under pollensäsongen. 

Skapa en pollenfri zon i hemmet

Visst vore det skönt att ha ett utrymme därhemma där du kan vara säker på att pollenbesvären inte dyker upp? Men är det möjligt? Det kan det visst vara – men det kräver att du har lite disciplin och tänker smart. 

Det första du bör göra är att välja ut vilket rum du kan tänka dig att göra till en pollenfri zon. Vi rekommenderar sovrummet, då det oftast är ett eget utrymme med dörr som går att stänga. Det är dessutom en plats där du verkligen inte vill uppleva klåda eller nysningar.

Det första steget är att börja rengöra rummet ordentligt. Dammsug och våt-torka alla ytor så att det inte finns gamla pollenansamlingar kvar i rummet. 

Nu när det här utrymmet ska bli din pollenfria zon, så är ett bra tips att du redan från start sätter upp lite regler för detta rum. Skriv en lapp så att du och andra påminns om att detta rum är en POLLENFRI ZON. Det är nämligen viktigt att ingen går in i rummet hur som helst. 

Den viktigaste regeln för en pollenfri zon, är att du aldrig går in i rummet med samma kläder som du haft på dig utomhus. Ytterligare skydd får du om du även ser till att duscha av dig (om du varit utomhus) innan du går in i rummet. 

Husdjur som vistas ute får vänta tills efter pollensäsongen, innan de får gå in i rummet. Tänk på att detta gäller redan från den stund du börjar rengöra rummet.

Det enskilt viktigaste elementet i en pollenfri zon, är en bra luftrenare. Luftrenaren kommer rena luften i rummet från pollen och hålla luften ren och frisk. 

Det finns många olika maskiner på marknaden, men se till att du väljer en luftrenare med bra filter som har smarta reningslägen. En annan viktig aspekt är att välja en luftrenare som är så tyst som möjligt, inte minst om du tänkt sova i rummet. 

Med en luftrenaren i gång behöver du inte alltid ha samma nitiska noggrannhet för att hålla rummet som en pollenfri zon.  Väldigt många användare rapporterar att de inte behöver ta lika mycket allergimedicin, efter att de installerat en luftrenare hemma. Hur vi reagerar på pollenallergi är dock något högst individuellt, så se vad som fungerar för dig. 

När pollenhalterna är som störst kan det vara en god idé att låta vissa extra bekvämligheter få flytta in i sovrummet. Kom bara ihåg att torka av prylar och varor innan du tar in dem i sovrummet.  Vi kan också rekommendera att du har tillgång till dricksvatten i rummet. Under de varma sommardagarna så kan en kylväska med kylklampar och kall dryck vara rena himmelriket. 

En pollenfri zon behöver inte vara ett hermetiskt tillslutet rum, men ju mer du håller rummet och luften ren från pollen, desto skönare kommer upplevelsen av din pollenfria zon att bli. 

DELA PÅ FACEBOOK
Twitter
Produkter