Pollenallergi

Vanliga symptom vid pollenallergi

Känner du dig trött och hängig med en rinnande näsa? Funderar du på om dina besvär är en förkylning eller kanske pollenallergi?

Det är inte alltid lätt att veta vad som är förkylning och vad som är pollenallergi. Symtomen kan många gånger vara lika, men det finns några saker som särskiljer dem. 

Typiska reaktioner vid pollenallergi:

Irriterade ögon

Ögonen blir röda och irriterade. De kliar och vätskar sig. 

Täppt/Rinnande näsa

Näsan kan kännas täppt eller så får du rinnande snuva. Det är inte ovanligt att det kliar i både näsan och svalget. Näsgångarna kan kännas känsliga.

Nysningar

Du nyser kraftigt och ofta flera gånger efter varandra. 

Trötthet

Du känner dig matt, håglös och trött. 

Andningssvårigheter

Det kan kännas svårt att andas obehindrat. Andetagen piper och du kan drabbas av ihållande hosta. 

Utslag och eksem

Du får kliande eksem på känsliga delar av huden. 

Symtom du INTE får vid allergi – men vid förkylning:

Ont i halsen

Feber

Tjockt slem

Förkyld eller allergisk?

Det kan vara så svårt att särskilja förkylningssymtom från allergiska symtom, även med en checklista som den ovan. Anledningen till svårigheten är att vårt immunförsvar reagerar likvärdigt vid både förkylning och allergi 

När vi drabbas av virus så sätter vårt immunförsvar i gång med att bekämpa viruset. När så sker så drabbas vi av symtom som trötthet, rinnande näsa, irriterat svalg, svullna slemhinnor och hosta. 

När vi är drabbas av en allergisk reaktion mot t.ex. pollen, så aktiveras också vårt immunförsvar. Vårt immunförsvar drar i gång sitt skyddsarbete för att det överreagerar på de proteiner som finns i pollen. Kroppen tror helt enkelt att pollen är något farligt som kan skada oss och sätter därför i gång med att producera histamin. Histaminet ger i sin tur oss allergiska reaktioner som trötthet, irriterade ögon, rinnande och nysande näsa.

Pollenallergi och förkylning ger alltså likvärdiga symtom, för att immunförsvaret reagerar likvärdigt mot både virus och pollen.  

En förkylning vara oftast inte längre än 2 veckor innan den börjar avta. Pollenallergi ger symtom så länge det finns allergiska ämnen i luften där du befinner dig. En förkylning innebär ofta att du får ont i halsen och feber, vilket inte är några typiska reaktioner vid allergi. 

Om du har känt dig lite krasslig i mer än två veckor med de symtom som finns listade ovan så är det alltså mer troligt att du har pollenallergi, än att du skulle ha åkt på en seg förkylning. 

Minska besvären av pollenallergi

Det finns bra och välfungerande receptfria läkemedel som kan hjälpa dig vid pollenallergi. Du kan också säkra upp ditt hem vid pollensäsongen för att lindra besvären:

Byt kläder när du varit ute

Pollen fastnar och dras med inomhus via våra kläder och skor.

Duscha av dig innan du går och lägger dig

Duscha ur pollen från hår och hud.

Husdjurens päls 

Tänk på att husdjurens päls drar med sig stora mängder pollen in i ditt hem. Faktum är att många som tror att de är pälsdjurallergiker, i själva verket är pollenallergiker. 

Stängda fönster dagtid

Håll fönstren stängda under dagen och vädra i stället under natt och gryning, när det är som minst pollen i luften. 

Luftrenare i sovrummet

Med en bra luftrenare i sovrummet kan du skapa en pollenfri zon i ditt hem. Det ger dig bättre nattsömn och kan verka som en välbehövlig oas när pollenbesvären är som störst. 

Medicinera förebyggande

Bäst effekt får allergimedicinen om du tar den redan innan du börjar känna av besvären. Håll därför alltid koll på pollenrapporten under vår, sommar och sensommar. 

DELA PÅ FACEBOOK
Twitter

Allt du behöver veta om pollenallergi

Näsan rinner, ögonen är irriterade och tröttheten extrem. Först kanske du tänker att du håller på att bli sjuk, men så börjar nysningarna avlösa varandra.

Pollenallergi

Vanliga symptom vid pollenallergi

Känner du dig trött och hängig med en rinnande näsa? Funderar du på om dina besvär är en förkylning eller kanske pollenallergi? Det är inte

Så funkar det att rengöra med ozon

Många svenskar har problem med dålig lukt hemma. Vare sig den stinkande doften kommer från fukt, mögel eller en odefinierbar källa hjälper luftrenaren Ozoneair dig

Därför luktar det mer på sommaren

Solkräm, svett, ängsblommor, myggmedel, surströmming.Sommaren innebär en explosion av dofter, både underbara och äckliga.Men varför luktar det mer när det är varmt ute? Har du

Menu